Ενώ ιστορικά, ο αυτοματισμός έχει επηρεάσει ως επί το πλείστον τις βιομηχανίες, «η Gen AI ανατρέπει το σενάριο», σύμφωνα με τη McKinsey.
«Οι πιο μορφωμένοι εργαζόμενοι πιθανότατα θα βιώσουν της επίδραση της στον μεγαλύτερο βαθμό», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης σε πρόσφατη έκθεση.
Η δημιουργική AI είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης ικανός να δημιουργεί εικόνες, κείμενο ή άλλο περιεχόμενο.
Η τεχνολογία αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα, να μειώσει το κόστος και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.
Η τεχνολογία AI μπορεί να υπάρχει για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά από την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT του OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, η δημιουργική AI έγινε γρήγορα θέμα συζήτησης τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.
Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, της OpenAI, δημιουργήθηκε με μοντέλο μεγάλης γλώσσας που βοηθά τους χρήστες να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις, να βελτιώσουν τα δοκίμια ή τα βιογραφικά και ακόμη και να δημιουργήσουν εικόνες και βίντεο. Έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στις βιομηχανίες και στην εργασία — και ενδεχομένως ακόμη και να φέρει απολύσεις.
Με την ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας, οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις του μεταβαλλόμενου τοπίου μαθαίνοντας πώς να “αναβαθμίζονται” ή να “επαναπροσαρμόζονται”.
Η Oliver Wyman διεξάγει μηνιαίες έρευνες σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σε 20 χώρες για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τη στάση γύρω από το δημιουρηική AI και άλλες τάσεις.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργοδότες δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένα σύνολα δεξιοτήτων όσον αφορά τη ενημέρωση των εργαζομένων τους.
Μέσω της έρευνάς της για την δημιουργική AI, η συμβουλευτική εταιρεία εντόπισε ένα χάσμα μεταξύ της αντίληψης των εργαζομένων και των εργοδοτών σχετικά με το ποιες δεξιότητες θα είναι ύψιστης προτεραιότητας.
«Ενώ οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται περισσότερο στην εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, οι εργοδότες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αναλυτική σκέψη», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος του Oliver Wyman.
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η αναλυτική σκέψη είναι ζωτικής σημασίας, διότι ενώ η τεχνολογία μπορεί να επεξεργάζεται και να αναλύει δεδομένα αποτελεσματικά, εξακολουθεί να απαιτεί ανθρώπινη επίβλεψη για να βοηθήσει στη σύνθεση των αποτελεσμάτων και στην εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων.
Η δημιουργική σκέψη είναι μια άλλη ξεχωριστή ανθρώπινη δεξιότητα που οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Ενώ η δημιουργική AI έχει την ικανότητα να δημιουργεί αποτελεσματικά νέες ιδέες, να γράφει άρθρα ή ακόμα και να δημιουργεί μουσική, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ικανότητα βασίζεται σε δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί η τεχνητή νοημοσύνη.
«Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη στερείται της βασικής απόχρωσης και της ηθικής κρίσης που πρέπει να εφαρμόζουν οι άνθρωποι στην ανάλυση», δήλωσε στο CNBC ο εκπρόσωπος του Oliver Wyman. «Δεν έχει την ανθρώπινη ικανότητα να κάνει διαισθητικά άλματα, να συνδέει διαφορετικές ιδέες και να δημιουργεί πραγματικά πρωτότυπες λύσεις».
Η δημιουργική AI αναμένεται να αυτοματοποιήσει πιο «προσανατολισμένες στη ρουτίνα» εργασίες που αποτελούσαν σημαντικό μέρος της καθημερινής εργασίας, αφήνοντας στους υπαλλήλους περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν σε εργασίες που είναι προσανατολισμένες σε ανθρώπινες δεξιότητες ή γνώσεις.
Καθήκοντα που απαιτούν «ανθρώπινες δεξιότητες» – όπως η ηγεσία ή καθήκοντα που βασίζονται στη γνώση ή την εξειδίκευση, θα καταλήξουν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας, έδειξε η έρευνα.
Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε τόσο βαθιά την εργασία τον τελευταίο χρόνο, το CNBCεπισημαίνει επίσης την κορυφαία δεξιότητα με την πιο αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης από έτος σε έτος: την προσαρμοστικότητα.
Τελικά, μεγάλο μέρος της ευθύνης θα βαρύνει τις εταιρείες να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι «ανθρωποκεντρικές» δεξιότητες —όπως η προσαρμοστικότητα, η δημιουργικότητα, η κοινωνική επιρροή και η περιέργεια— θα γίνουν πιο σημαντικές από ποτέ εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε αυτό το νέο τοπίο εργασίας.
Πηγή: ot.gr