Αρχικά πρέπει να διαγνώσουμε
1)το σημερινό μας position
2)τη δυναμική του brand μας,
3)το traffic που έχουμε σήμερα αν έχουμε έστω και κάποιο website
και 4) το που θέλουμε να φτάσουμε .
Δηλαδή πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το που είμαστε σήμερα και το που θέλουμε να πάμε.
5)Το επόμενο βήμα και πολύ σημαντικό σίγουρα είναι να εξερευνήσουμε το business model που θα δουλέψουμε, δηλαδή θα χρησιμοποιήσουμε μια software εταιρία η οποία θα μας παρέχει όλες τις υπηρεσίες δηλαδή το λογισμικό της διαχείρισης του αποθέματος στο κατάστημα μας του eshop, τα digital advertising ,και τα social media ή θα έχουμε τέσσερις διαφορετικούς partners.
Και τα δύο έχουν και τα plus και τα minus τους , το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να βρούμε τους σωστούς partners για το κάθε σημείο. Επίσης ΔΕΝ αρκεί απλά να κτίσουμε μια online παρουσία , δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου το κομμάτι της διαφήμισης, δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου το κομμάτι της επικοινωνίας της online παρουσίας μας με την onsite στα καταστήματα μας, με το πραγματικό μας απόθεμα στο κατάστημα, με την εξυπηρέτηση πελατών μας online και onsite.
6) Αφού ξέρουμε όλα τα πιο πάνω πρέπει να ξεκαθαρίσει και να γίνει ο καθορισμός του budget από την αρχή.
Δεν πρέπει να ξέρουμε ότι θα ξοδέψουμε 100,000 ευρώ για να δημιουργήσουμε ένα 2ο , 3ο καινούριο φυσικό κατάστημα,
αλλά να αναμένουμε ότι θα ξοδέψουμε 500 ευρώ για να κάνουμε ένα κατάστημα που θα πουλά online παγκοσμίως .Αυτό το πράγμα δεν γίνεται, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ένα συγκεκριμένο budget, και ευτυχώς σύντομα ανακοινώνονται και οι χορηγίες για το συγκεκριμένο κομμάτι του ecommerce μέσα από τα σχέδια της κυβέρνησης για ψηφιακή μεταρρύθμιση.