2023: Η τρελή χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

Το AI μπορεί να ήταν το πιο σημαντικό αφήγημα του 2023, αλλά στην πραγματικότητα άρχισε να κερδίζει έδαφος τον Νοέμβριο του 2022

Από την Nvidia και την Google έως τη Microsoft και την OpenAI, η Silicon Valley έμοιαζε σαν να μην μπορεί να.. χορτάσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Σε κάθε κλήση εταιρικών κερδών, CEOs όπως ο Άντι Ίσι της Amazon, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, ο Πατ Γκέλσινγκερ της Intel και η Λίσα Σου της AMD επαίρονταν για τις δυνατότητες AI των εταιρειών τους, διαπίστωσε το Yahoo!Finance.

Aκόμη και η αλυσίδα ταχυφαγείων Wendy’s μπήκε στο κόλπο, προσθέτοντας έναν βοηθό γενετικής τεχνητής νοημοσύνης τον Μάιο ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος που θα τη βοηθούσε να επεκταθεί σε περισσότερες τοποθεσίες το 2024.

Το AI μπορεί να ήταν το πιο σημαντικό αφήγημα του 2023, αλλά στην πραγματικότητα άρχισε να κερδίζει έδαφος τον Νοέμβριο του 2022 όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, τονίζει η Yahoo. Το chatbot έγινε γρήγορα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία μέχρι εκείνο το σημείο, φτάνοντας τους 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες σε μόλις δύο μήνες.

Ωστόσο, το Yahoo!Finance παρέθεσε μερικά από τα κυριότερα σημεία από τη μεγαλύτερη ιστορία του 2023: τη Gen AI.

Ιανουάριος – Φεβρουάριος:

Μετά την επιτυχία του ChatGPT, η Microsoft, τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ότι επενδύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI για τα επόμενα χρόνια. Τον Φεβρουάριο, με τις φήμες να φουντώνουν ότι η Microsoft επρόκειτο να λανσάρει το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη και υποστήριξη ChatGPT, η Google έκανε το ντεμπούτο της με το Bard bot.

Μέρες αργότερα, η Microsoft ολοκλήρωσε το Bing chatbot και το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, μίλησαν για τη συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο εταιρείες θα φέρουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη στους πελάτες της Microsoft.

Μάρτιος:

Η Google μπήκε στο χορό, ανοίγοντας την πρόσβαση στο Bard σε περιορισμένο αριθμό χρηστών. Η κίνηση θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μέσο για την Google να συμβαδίσει με έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στον τεχνολογικό χώρο. Ενώ τον Μάρτιο, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, ανακοίνωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν η μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας.

Απρίλιος:

Η Google ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει την ομάδα της Brain AI από την Google Research και το DeepMind για να σχηματίσουν έναν νέο οργανισμό που είναι πρώτος στην τεχνητή νοημοσύνη: το Google DeepMind. Τον ίδιο μήνα η Amazon ανακοίνωσε την πλατφόρμα της Bedrock, παρέχοντας στους εταιρικούς πελάτες πρόσβαση σε παραγωγικά μοντέλα θεμελίωσης τεχνητής νοημοσύνης και τα δικά της μοντέλα Titan.

Μάιος:

Η Google συνέχισε να δημιουργεί ειδήσεις. Άνοιξε το chatbot Bard στο κοινό. Επίσης, κυκλοφόρησε το Search Generative Experience, μια γενετική έκδοση της Αναζήτησης Google που υποστηρίζεται από AI, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών I/O. Στη συνέχεια, η Microsoft απάντησε, αποκαλύπτοντας ότι έφερε το Windows Copilot με τεχνητή νοημοσύνη στα Windows 11. Και, βέβαια η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ξεπέρασε για λίγο το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά, εδραιώνοντας το status της ως ηγέτιδας στα τσιπ AI.

Ιούλιος:

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνέχιζε να αποτελεί πρώτη είδηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε συμφωνίες από την Amazon, την Anthropic, την Google, την Inflection, τη Meta, τη Microsoft και την OpenAI για συμμόρφωση με τους εθελοντικούς κανόνες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ίδιο διάστημα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τους πελάτες $30 ανά μήνα ανά χρήστη για το Microsoft 365 Copilot, το οποίο προσθέτει δυνατότητες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στη σουίτα παραγωγικότητας της εταιρείας. Τον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο, η Google απάντησε, λέγοντας ότι θα απαιτήσει επίσης $30  ανά μήνα, ανά χρήστη για τη δική της προσφορά παραγωγικότητας τεχνητής νοημοσύνης, Duet AI for Workspace.

Σεπτέμβριος:

Η Amazon, που επιθυμεί να εμβαθύνει στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε ότι επενδύει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στον ανταγωνιστή του OpenAI, Anthropic. Η Meta αποκάλυψε επίσης ότι κυκλοφόρησε ενημερώσεις τεχνητής νοημοσύνης στις εφαρμογές της και έναν νέο βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για το WhatsApp, το Messenger και το Instagram. Παρουσίασε επίσης προσωπικότητες τεχνητής νοημοσύνης — με διασημότητες όπως ο Τομ Μπρέιντι και η Κένταλ Τζένερ.

Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορούσε τους αυξανόμενους φόβους για την αρνητική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Χωρίς το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει πιθανά ερωτήματα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις διακρίσεις και την ανάπτυξη που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Νοέμβριος:

Η OpenAI φιλοξένησε την πρώτη του εκδήλωση προγραμματιστών τον Νοέμβριο, αποκαλύπτοντας μια πιο ισχυρή έκδοση του GPT-4 που ονομάζεται GPT-4 Turbo και ένα κατάστημα εφαρμογών για το ChatGPT που ονομάζεται «GPT Store» – εκεί οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν προσαρμοσμένες εκδόσεις του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Στη συνέχεια, άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην OpenAI. Το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν. Η Microsoft παρενέβη και του πρόσφερε δουλειά, εκατοντάδες υπάλληλοι της start up απείλησαν να παραιτηθούν και η OpenAI επανέφερε τελικά τον Άλτμαν με μερικά νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου «παρατηρητή» χωρίς δικαίωμα ψήφου για τη Microsoft. Εν τω μεταξύ, η Amazon ανακοίνωσε το δικό της chatbot, το Q, για να ανταγωνιστεί καλύτερα εταιρείες όπως η Microsoft και η Google.

Δεκέμβριος:

Το τέλος της χρονιάς, βρήκε τη Google να αποκαλύπτει τον ανταγωνιστή του GPT-4, Gemini. Και εάν όλα αυτά έλαβαν χώρα μέσα σε ένα μόλις χρόνο, είναι λογικό να περιμένουμε ακόμη περισσότερα το 2024. Με άλλα λόγια; Προσδεθείτε!

Πηγή: OT.gr

Related Post

Powersoft Computer Solutions Ltd
Powersoft Tower
Leoforos Larnakos 39-41,
1046 Nicosia, Cyprus View Map
T: +357 22 410 000
F: +357 22 677 722
E: admin@powersoft.com.cy
© 2024 Powersoft Computer Solutions Ltd. All Rights Reserved.
Designed and Developed by OPTILINK SOLUTIONS