«Το Instagram μας εκπαίδευσε να λαχταρούμε μια γυαλιστερή, εξιδανικευμένη φαντασίωση της ζωής. Το BeReal, αντίθετα, μας δείχνει ότι η ομορφιά βρίσκεται στο καθημερινό, στην απλότητα των ανθρώπων που αγαπούμε –είτε φορούν μάσκαρα είτε όχι».
Η αυθεντικότητα τείνει να μοιάζει βρόμικη λέξη στις μέρες μας, μαγαρισμένη από επικοινωνιολόγους και ειδικούς του μάρκετινγκ, γράφει στον Guardian η Τζες Κάρτνερ-Μόρλει, βοηθός fashion editor της εφημερίδας.
Κι όμως, η αυθεντικότητα ακόμα μετράει, διαβεβαιώνει: η επιτυχία του BeReal, του πιο πολυκατεβασμένου app στη Βρετανία τον Αύγουστο, αναδεικνύει την επιθημία για μια ψηφιακή ζωή που αφορά περισσότερο τη σύνδεση από ό,τι τα αποκυήματα της φαντασίας.
Το BeReal είναι μια εφαρμογή φωτογραφιών που απαιτεί από τους χρήστες της να απαθανατίσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους μια φορά την ημέρα, όχι όμως την ώρα που θέλουν οι ίδιοι αλλά μια τυχαία στιγμή. Η μία κάμερα του κινητού τραβάει τον γύρω χώρο, η δεύτερη παίρνει ταυτόχρονα μια σέλφι –η οποία σπάνια βλέπει κανείς αφού δεν μπορεί να μετακινήσει το τηλέφωνο όπως θέλει.
Οι φωτογραφίες της Κάρτνερ-Μόρλεϊ δείχνουν συνήθως την εικόνα του υπολογιστή της, τον σκύλο ή το ψυγείο τους. Ακόμα και στις διακοπές, το BeReal δείχνει να υπακούει στο νόμο του Μέρφι: ζητά τις αναρτήσεις σου όχι την ώρα που βρίσκεσαι στη μαγευτική παραλία αλλά την ώρα που αγοράζεις αντηλιακό ή βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Φροντίζει να στέλνει ειδοποίηση όταν επιστρέφεις στο σπίτι, όχι όταν τρως στο πιο μοδάτο εστιατόριο.
«Το BeReal μού θυμίζει, καθώς σκρολάρω στις σέλφι των φίλων μου, με πρησμένα μάτια από τον ύπνο ή με ανακατεμένα μαλλιά στο δρόμο από τη δουλειά, τα παιδιά τους δεμένα με τη ζώνη στο κάθισμα του αυτοκινήτου και τα προχειροστρωμένα κρεβάτια τους και τα μαραμένα φυτά στο περβάζι, ότι η ομορφιά δεν είναι το ίδιο με την τελειότητα».
Το να ανεβάσεις τις δικές σου ταπεινές φωτογραφίες είναι προϋπόθεση για να δεις τα στιγμιότυπα των άλλων. Οι οποίοι δεν είναι τυχαία επιλεγμένοι χρήστες, αλλά πρόσωπα που βρήκε η εφαρμογή στη λίστα των επαφών σου.
«Σε αντίθεση με τους ακολούθους του Instagram, οι φιλίες στο BeReal είναι μια αμφίδρομη ανταλλαγή, πίσω στις παλιές καλές ημέρες του Ίντερνετ, όταν ήταν ο συνδετικός ιστός ανάμεσα σε φίλους και οικογένειες, πριν τα social media κανιβαλιστούν από τους αλγορίθμους του μάρκετινγκ».
Το γεγονός ότι το BeReal γίνεται μόδα μόλις τώρα, δύο χρόνια μετά το λανσάρισμά του, δείχνει να συνδέεται με τις πρόσφατες αλλαγές στον αλγόριθμο του Instagram, λέει η Κάρτνερ-Μόρλεϊ.
«Το feed του Instagram ήταν κάποτε η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοί μου. Τώρα αποτελείται κυρίως από ανόητα σύντομα βίντεο στα οποία ανώνυμοι influencer μού δείχνουν πώς να κάνω προφανή πράγματα».
Το BeReal φαίνεται πως κάλυψε ένα κενό. Διόλου τυχαία, η Meta ετοιμάζει μια αντίστοιχη υπηρεσία, το Candid Challenges για το Instagram Stories, το οποίο προσφέρει ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Πηγή: in.gr